LAB Metadecidim - Decidim.territori. Investigant models de governança democràtica per a noves escales de ciutat

Lugar: 
Campus UPF (Poble Nou) Edificio Roc Boronat Roc boronat, 138, Barcelona Sala 52.217 (Planta 2)
Fecha: 
19 de Mayo de 2017

Aquesta tercera sessió del LAB Metadecidim se centra en posar les bases per a una investigació-acció participativa orientada a explorar models de governança democràtica (recolzada en Decidim) per a diferents escales territorials metropolitanes.

La ciutat es construeix basant-se en múltiples unitats i escales d'organització col·lectiva: l'edifici i la seva comunitat, el carrer i el seu veïnat, el barri i la seva gent, el districte i els seus habitants, la ciutat i els seus ciutadans i ciutadanes. Aquestes són unitats tradicionals d'organització metropolitana des de la perspectiva vital, territorial i administrativa. La ciutat és múltiple no només en les seves escales estructurals sinó també en les temporals: la ciutat té diferents temps, les seves estructures canvien.

En l'actual context socioeconòmic a Barcelona, ​​marcat per processos de financiarització del territori, desbocada pressió turística, hiper-tecnologització de la vida, emergència de noves formes de producció i crides a la sostenibilitat, la construcció d'autonomia i autoorganització social es delinea com un pas clau per anar més enllà del model de ciutat intel·ligent cap al d'una ciutat justa i democràtica. En aquest context, noves escales de ciutat com les superilles apareixen com un espai d'experimentació potencial de noves formes de vida i acció col·lectiva en clau democràtica.

Explorar les possibilitats de connexió entre la governança de diferents escales territorials i noves infraestructures democràtiques com Decidim és un repte que requereix una investigació intensiva i polièdrica. D'acord amb la lògica del projecte Decidim, aquesta investigació ha de ser ella mateixa participativa. Per això, des del Servei d'Investigació, Desenvolupament i Innovació en Democràcia i el LAB Metadecidim volem llançar Decidim.territori, un procés d'investigació que serveixi per definir en obert, a través de la construcció col·lectiva de coneixement i l'articulació del debat públic, noves formes de governança democràtica del territori i, més enllà, les estructures socio-tècniques que permetran encarnar-la.

El projecte de recerca decidim.territori està orientat a construir processualment i participativament tant les funcionalitats de Decidim apropiades per al repte de la governança d'escales territorials de proximitat com a ajudar a mapejar i articular els subjectes col·lectius cridats a exercir-la. El procés de coneixement esdevé així un procés de reconeixement, construcció i acció col·lectiva. Aquesta tercera sessió del LAB Metadecidim vol ser un punt de partida.

Añadir nuevo comentario